fredag, september 15, 2006

Cassanolight med endast 3 % slum

Då veckans skvaller kring Roma mest har kretsat kring en händelse har jag istället för att upprepa det som redan har upprepats gjort ett collage om Cassano byggd på lösa rykten. Det mesta om Cassanos uppväxt i slummen har skalats bort och istället presenteras hans historia som:

Cassanolight med endast 3 % slum.



Den 18 december 1999 spelade Bari en hemmamatch mot Inter som direktsändes på tv. Baris coach Eugenio Fascetti stod inför dilemmat om han skulle plocka in sjuttonåringen Cassano i matchen då han saknade erfarenhet ifrån stora matcher. Han hade bara spelat i en Serie A match vid detta tillfälle och det var veckan innan i regionsderbyt mot Lecce då Bari förlorade.

Dom ordinarie målskyttarna Gionatha Spinesi, Yksel Osmanovski och Phil Masinga var antingen skadade eller avstängda. Cassano fick i alla fall chansen och två minuter innan matchens slut så tar Cassano ned bollen, påbörjar en löpning ifrån mittfältet, passerar Blanc, Panucci och avslutar med att placera bollen i nätet bakom målvakten Ferron, Bari segrar med 2-1. Cassano kommenterade matchen efteråt och sade. "När jag spelade i en sådan här stor match mot så många stjärnor visade jag respekt, dom i sin tur kallade mig saker som jag inte ens vågar tala om här." Succén är ett faktum och superstjärnan Cassano är född.

Cassano växte upp i den södra delen av Italien i staden Bari. I den sydöstra delen av staden levde han i dom fattigare kvarteren med sin mamma och utan någon pappa. Dom äldre killarna knackade alltid på den tioårige Cassanos dörr för att få med honom till att spela fotboll, dom behövde honom i sitt lag om dom skulle vinna. Cassano var kvarterets Maradona. Senare skulle samme kille slå alla rekord för vad som tidigare betalts för en artonårig fotbollspelare.

Milan, Juventus och Inter var några av dom klubbar som försökte värva talangen, men det var Roma som drog det längsta strået och fick till slut ett femårskontrakt. Summan var 30 miljoner Euros och den unge Cassano skulle få en dröm uppfylld, att få spela fotboll med sin idol Totti. När Juventus president Umberto Agnelli kommenterade media hysterin kring Cassano sa han. "Han är väldigt bra, han är ung men han snackar för mycket och så har han en enorm prislapp." Capello däremot skrädde inte orden och kallade honom för. "Italiens största fotbollstalang."

Leonardo Generoso, ansvarig för Baris ungdomsspelare är inte alls orolig för att hysterin skall stiga Cassano åt huvudet, distrahera honom eller för att han snackar för mycket. Han poängterar att alla hans unga spelare växer upp i en hård het syditaliensk skola där en gräsplan är en sådan lyx som dom inte ens kan drömma om. "Alla våra spelare är ödmjuka och dom satsar hårt därför att dom kommer ifrån en situation som knappast är idealisk."

(först publicerad 2003-04-22)

Inga kommentarer: