onsdag, september 13, 2006

L'Aeroplanino


Frågar du en person om vad ett vårtecken är kan du räkna med att få alla möjliga svar, allt ifrån fågelkvitter till knoppar som brister och blommor som blommar. Sträcker däremot personen ut armarna rakt åt sidorna och börjar springa i cirklar med ett stort fånig leende på läpparna har du nog stött på en Romasupporter som väntar på att det "lilla flygplanet" Montella skall hitta målet.

Förklaringen till Montellas målkänsla på vårsidan av säsongen kanske man hittar om man tittar tillbaks i historien då Montella som barn växte upp i soliga Neapel. Där i sin födelsestad spelade han fotboll med sin storebror Emmanuelle och sina kompisar så fort vädret tillät det. Det var ändlösa matcher som varade ifrån morgon till kväll där alla spelade mot alla.

Att Montella trivdes nära målet anades det nog redan innan han nått tonåren, i sin debut för laget "US San Nicola Castelcisterna" fick han faktiskt börja som målvakt, senare skulle han hitta sin rätta position strax utanför målet. Själv har han sagt om tiden mellan stolparna att han inte var tillräckligt lång och därför slutade.

Som trettonåring lämnade han sina fyra äldre bröder och sin mamma i Neapel för att spela fotboll i Empoli, hans mamma har idag ångrat sitt beslut att hon lät honom flytta när han var så ung trots all framgång. Det är inte så att historien om Montella grundar sig på en fattig uppväxt, snarare tvärtom, det var en välbärgad familj som ville förverkliga sitt barns önskan. Fast hans riktigt stora dröm skall väl tilläggas var att bli skådespelare.

Sitt första stora framträdande skedde säsongen 90-91 i serie C1 för Empoli FC men det året blev det bara en match. Året därpå blev det sju framträdanden och fyra mål med tränaren Guidolin vid spakarna. Säsongen 93-94 uteblev han helt på grund av skador och en envis infektion för att nästa år explodera med sjutton mål i trettio matcher. Det var även där i Empoli som han också träffade sin blivande fru Rita som han senare skulle få ett barn med, en liten pojke som döptes till Allessio.

Det tog inte lång tid förrän Genoa 1893 plockade upp denna talang och placerade honom i Serie B följande säsong. Det var Rita som fattade beslutet att Montella skulle skriva på för Genoa och paret fastnade omedelbart för staden som erbjöd dom det lugn som Monty trivdes bäst med. Fritiden spenderade han helst med att vara hemma tillsammans med sin familj och att bjuda vänner på middag. Målkalaset fortsatte där och han nätade tjugoen gånger på trettiofyra matcher.

Nästa år var det Serie A som väntade för Monty då han såldes till ärkerivalerna Sampdoria som på den tiden tränades av Sven Göran Eriksson. Första året blev en succé och en andra placering i skytteligan strax efter Filippo Inzaghi. Det var ett lysande lag på den tiden med spelare som Veron, Mancini och Mihajlovic. Montella stannade där i tre säsonger men våren 1999 relegerades laget till Serie B och han flyttade då med sin fru till Rom.

Första året i huvudstaden var återigen en framgång, två mål klarade han av i derby debuten mot Lazio. Den säsongen 99-00 slutade med arton mål för det lilla flygplanet. Det fanns dock ett orosmoment för honom och det var att ständigt bli utbytt. När sedan Batistuta förenade sig med Roma hamnade han än mer i skymundan. När Batistuta anlände hade Montella vägrat att överlåta sin tröja nummer nio till honom, Argentinaren hade det numret i Fiorentina men fick i Roma bära nummer arton istället.

Alla experter under Scudetto säsongen trodde då att Romas chanser till en Serie A seger berodde på Batistutas form tills han skadade sig och haltade ut ur plan. Det var under en match i februari månad mot Vicenza som såg ut att sluta oavgjort som det hände. Montella som hittills hade en medioker säsong ersatte Argentinaren och gjorde det första av matchens två mål, slutresultatet blev gulröd vinst. Sedan blev det två mål mot Inter och lika många mot Brescia. I den senare matchen sprang hans fru Rita som då jobbade för en tv kanal ned till honom med sitt kamerateam och anslöt sig med honom i flygplansgesten. Vilken härlig revansch för honom,

Innan VM i Korea spelade Italien några vänskapsmatcher, en av dom var mot England, Montella gjorde två mål. Under världsmästerskapen fick han vara bänknötare och i motsvarande match åkte Italien ut ur VM. Hans enda inhopp i Korea var som avbytare i en match mot Mexiko där han ersatte Inzaghi, i slutminuterna skickar han en kross till Del Piero som sätter Italiens enda mål i matchen som slutar med oavgjort. Montella har varit bitter för att han aldrig fått Trapattonis förtroende och har dragit sig ur landslaget.

Den här säsongens Montella har tyvärr präglats av att hans äktenskap har knakat i fogarna. Montella har själv förklarat att han utan sin fru är som ett bord utan ben. Han har gått igenom en tuff tid och har haft svårt att hitta formen. Advokater har varit inblandade och det sägs att Montella skall betala 50 miljoner till Rita.

Capello har uttalat sig till hans försvar och sagt att "Montella har haft det besvärligt den här säsongen på grund av orsaker som inte har med fotboll att göra, det finns spelare som har extra matchvinnare kvalité, Montella är en av dom. Om man har bra fotbollspelare är det bäst att behålla dom."

Glädjande nog så har Paparazzis sett honom tillsammans med Rita i centrala Rom, skvallertidningarna säger att dom är sams igen. Oturligt nog så sägs en fotograf ha fått en smäll på näsan av Montella efter för mycket närgånget fotograferande av paret. Fotografen påstås ha fått uppsöka sjukhus och vi hoppas väl att Montella får lite lugn och ro och inte behöver uppsöka nya advokater och kallas till fler rättegångar i samband med detta.

(först publicerad 2003-05-06)

Inga kommentarer: