måndag, september 11, 2006

Testaccio XX

Då jag var yngre arbetade jag som dykinstruktör på Maldiverna. För att locka kunder hade vi varje vecka en utflykt med hajmatning. Det gick till som så att man fyllde en säck med döda fiskar, tog påsen och hoppade ned med den till ungefär tiometers djup. Först såg man till att ryggen var täckt med någon korall, sedan tog man upp en fisk ur påsen och höll den med utsträckt arm tills en haj tog den och åt upp den, sedan plockade man upp nästa fisk.

Så där ja, nu fick jag mina femton sekunder i rampljuset. Eller skulle det vara minuter?

Det är ett antal år sedan och det färgrika korallrevet är utbytt mot ett rödgult hav på Olimpico när det finns möjlighet till det, hajarna har ersatts av rivaliserande Lazialis och spänningen finns där även om man önskade att våldet uteblev.

Ibland vill man fly till lugnare vatten och koppla av lite och då kan jag rekommendera en vandring i Testaccio om ni är i Rom. Ett rödgult område bortom det hektiska historiska centrat. Namnet Testaccio kommer ifrån det artificiella åttonde berget i Rom som består av skärvor ifrån amforor som slängdes på hög under dom tre första århundraden enligt våran tideräkning. Skatter fraktades till Rom i amforor och när dom tömdes hamnade dom på hög tills berget blev ungefär 45 meter högt.

Karta över Testaccio. Rom är indelat i regioner, Testaccio räknas som region 20.

1, Caius Cestius Pyramid möter dig då du kommer upp ifrån tunnelbanestation Piramide. Passera monumentet på höger sida så hamnar du i Testaccio.

2, Skulpturen "Angel of grief" rest till minne för William Wetmore Story och hans fru Evelyn hittar du i den Protestantiska kyrkogården. Ingången till kyrkogården är belägen bakom pyramiden. Många ser denna kyrkogård som världens vackraste.

2, Caius Cestius marmorklädda Pyramid skådad i från den protestantiska kyrkogården, år 12 före Kristus var den färdigställd. Det här är det rätta stället att se den ifrån.

3, Campo Testaccio, här låg AS Romas första fotbollsplan, den byggdes 1928 av Silvio Sensi, fadern till den nuvarande presidenten. Ingenting återstår av den gamla arenan men marken är historisk. Den sista matchen som spelades här var mot Livorno den 30 juni 1940 där resultatet blev 2-1 till huvudstadslaget. Testaccio stängde grindarna efter att Roma spelat 161 matcher här varav 103 var segrar, 31 oavgjorda och 26 förlorade. Först efter andra världskriget bytte Roma hemmaplan till Stadio Olimpico. Numera håller det lokala fotbollslaget AS Testaccio till på denna plan.


4, Testaccio Store, Via Vanvitelli N° 41, här hittar du inte bara egna produkter utan även dom officiella attiraljerna.

4, Diadora tröjorna i Testaccio Store.

5, Roma Club Testaccio, Via Giovanni Branca 32

5, C.U.C.S

5, En rödgul gladiator.

5, Köp en "Roma Club Testaccio" tröja och stöd föreningen om du kommer hit.

5, Roma Club Testaccio flaggan.

5, Inventarierna rörde på sig och hälsade till Sverige.

5, Bruno Conti, Luigi Di Biagio, Peppe Giannini och många andra fotbollspelare har varit här och lämnat sina autografer. Senaste besöket var ifrån Panucci.

5, Det är inte bara kända fotbollspelare som varit här, Terence Hill spagettivästerns frontfigur och helhjärtad Romanisti har hälsat på och lämnat sin signatur.

Grannens Romatröja hängande på tork innan matchen mot Parma.

6, Tidningskiosken vid marknaden. Mindre väl valda ord stod på sidorna av kiosken riktat till stadsrivalerna.

6, Testaccio marknaden är öppen dagligen.


En gatukorsning målad med skölden. Den nötta färgen väntar på en ny Scudetto.


7, Glassbaren rekommenderas av mina barn, strax intill köper du pizzaslice till hela familjen eller dina kompisar för ca fem euro, sätt dig i parken och ät.

Stadsdelen är fylld med Roma symboler.

Nästan all Graffiti hyllar AS Roma.

Bron till Trastevere, Testaccio är även ett utmärkt ställe om du fortfarande är partysugen när barerna stängt i centrum. Nattklubbarna ligger kring berget Monte Testaccio.




2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Hittade din blogg när jag letade info om Cestius pyramid (till min webbsida om Rom).

Hittade en hel del intressant läsning! Jag kanske borde skriva lite om fotboll och Roma också på min sajt..

Anonym sa...

googlade på Testaccio och kom till ditt inlägg, vilket jag fann superbra med många fina bilder! Ska dit nästa vecka igen och tänkte besöka detta området. Tack! Forza giallorossi! /Alexandra